top of page

Blogunuzu Canlı Sitenizden Yönetin

Güncelleme tarihi: 12 Ara 2018

Blogunuzu daha hızlıca ve kolayca yönetmeniz için bazı değişiklikler yaptık!


Öncelikle sitenizi yayınlayın sonra direkt olarak canlı sitenizin masaüstü veya mobil sürümünden giriş yapın. Blogunuzun yönetici haklarına sahip olabilmek için Wix hesabınızla giriş yaptığınıza emin olun.





Blogunuzu ve yazılarınızı canlı web sitenizden yönetebilirsiniz. Bunun için blogunuza Wix hesabınızla giriş yapmanız yeterlidir.





Artık gönderileri yazmaya, düzenlemeye ve yönetmeye hazırsınız. Bir Yazı Oluştur'a tıklayın, yazınızı yazın ve Yayınla'ya tıklayın. İşte bu kadar. Artık tüm okuyucularınız bunu görebilir. Ayrıca, yazılarınız için yazılan tüm yorumları da yönetebilirsiniz - kullanıcılarınızın neler yazdıklarını görün, beğenin, silin ve daha fazlasını yapın. Bir yazı üzerinde çalışırken yazınızı bitiremez ve daha sonra devam etmek isterseniz, yazınızı bir taslak olarak kaydedin. Buna sonra geri dönebilir ve istediğiniz zaman yayınlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken buraya gitmek: Profilim> Taslakl

 

Apartman ve site yönetimlerinin tüzel kişiliği olmadığı için, vergisel açıdan gelir ya da kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmaz. Vergi Usul Kanunu’ndaki defter tutma zorunluluğu, apartman ve site yönetimlerini kapsamaz. Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerince, karar defteri, apartman ve site yönetimlerinin tutması zorunlu olunan tek defterdir. Gelir-giderler de asıl olarak bu deftere işlenir. Site muhasebe işlemlerinin daha detaylı olarak tasnifinin yapılmak istenmesi ve yaşayan kişi sayısının artmaya başlaması ile sadece gelir ve giderin karar defterinde tutulmasının ihtiyaca cevap vermediği görülmüştür. Verimli bir yönetimin gerçekleştirilmesi için en azından işletme defteri tutulması ve bunun da hukuki geçerliliğinin kazanması için notere tasdik ettirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ancak, bazı siteler ölçekleri ve mali akışlarının yoğunluğu nedeniyle bilanço usulü kayıt tutar ve yine bilanço usulü defter olan Yevmiye ve Kebir Defterleri ni noterden tasdik ederek kullanırlar. Bu defterlerin tutulması, girişlerin doğru yapılması ve raporlanması için muhasebeden anlayan birinin sitede çalışması yerinde olacaktır ama defterler yönünden mali müşavir ile çalışılmak zorunluluğu bulunmamaktadır.

Sitelerin vermek zorunda olduğu beyannamelere gelince, öncelikle siteler KDV mükellefi değillerdir. KDV konusunda son tüketici gibi olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Kendilerine kesilen faturaları KDV dahil şekilde kayıtlara alırlar. Site bünyesinde personel çalışmıyor ya da çalışan personelleri başka bir firmadan yönetim hizmeti kapsamında dışarıdan alıyor yani taşeron hizmeti kullanıyorlarsa, SGK ve Muhtasar Beyanname vermek zorunlulukları bulunmamaktadır. Site ya da apartman yönetimleri bünyesinde yalnızca bina görevlisi yani kapıcı çalıştırıyorlarsa, SGK yükümlülükleri olmasına karşın Muhtasar Beyanname vermek zorunlulukları bulunmamaktadır. Öte yandan bina görevlisi yani kapıcı dışında başka görevlerde personel çalıştırmaları durumunda ise, Muhtasar Beyanname vermek zorunluluğu doğar ve yasal olarak Mali Müşavir ile çalışmak zorunluluğu ortaya çıkar. Bu durumda Muhtasar Beyanname vermek zorunda olan sitelerin Mali Müşavir çalıştırmak zorunluluğu bulunmaktadır diyebiliriz.

Sonuç olarak, personel çalıştıran apartman ve sitelerin, Muhtasar Beyanname verme zorunluluğu bulunduğundan ve beyannamelerin yasal olarak mali müşavir marifetiyle verilmesi zorunluluğu olduğundan, mali müşavir çalıştırmak zorundadırlar. İşin yasal zorunluluğu bir tarafa bırakılırsa, muhasebe bir sistem işidir. Evrakların girişi, girişlerin işletme projesine uygun tasnifi ve sonuçlarının raporlanması bile başlı başına uzmanlık gerektirir. Bu sebeple, apartman ve sitelerin mali müşavir ile çalışmasının yasal zorunluluk olmasının yanı sıra, iş kalitesi açısından da gereklidir...

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page